söndag 26 februari 2012

Kära Hemslöjden!

This post will only be in Swedish.

Grattis på 100-årsdagen.

Så roligt att det blir jubileumsfirande hela året med massor av utställningar: vävning på Nordiska museet, knypplade spetsar i Vadstena, Lilli Zickerman på Waldemarsudde, trasmattepicknick på Stortorget i Östersund och diverse hårdslöjd.

Men... stickningen då?

Jo, lite "Stickmagi från Färöarna" kommer att visas i Sollefteå. Och några av löven på Liljevalchs kommer att vara stickade. Men varför blir det ingen stor utställning om stickning som är så älskat just nu? Vi har ju så många fina gamla traditionella mönster som syns alldeles för sällan.

Kanske finns det en fin tanke med att Hemslöjden vill stödja den slöjd som inte är lika livskraftig som stickning? Hoppas det. Knyppling och vävning kan behöva få visa upp sig för att få nya fans.

Stickningen är kanske rentav lite för populär? Inte fin nog. Det är mer som en folkrörelse – det stickas ju mer än någonsin i hela Sverige, hemma och på stick-caféer, det öppnar nya garnaffärer, kommer nya handarbetstidningar och bilagor med massor av stickmönster och på nätet dominerar stickningen.

Stickningen klarar sig bevisligen bra utan Hemslöjden.
Frågan är snarare klarar sig Hemslöjden utan stickningen?


Stickad ärm från Dala-Floda. Fin nog att visas upp.

5 kommentarer:

 1. Bra skrivet! Vår stickning från Färöarna skulle förstås vara med på Liljewalchs och den fina videon som dokumenterade Knittingincircle skulle gå på loop under jubileumsutställningen om jag fick bestämma.

  SvaraRadera
 2. Det kommer säkert att finnas stickat på Liljevalchs. Men en stickutställning vore toppen.

  SvaraRadera
 3. Som sagt, en utställning om stickat är det HÖG tid för. Man kan ju hoppas på att det är det man skall fokusera på nästa år...när man firat färdigt...

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Kul att du tittade in hos mig!
  Gillar verkligen dina mönster och jag är själv jättenöjd med färgkombinationen på min Inga Snöflinga.
  Stickhälsningar
  /Ann-Britt

  SvaraRadera